Pojavljivao se nekoliko puta u istoriji i uvijek izgledao kao da ima 45 godina, a i danas niko ne zna da li je umro!

Da li je moguća besmrtnost? To je upravo ono što ljudi tvrde za istorijsku ličnost poznatu kao grof Sen Žermen (Saint Germain). Njegovo porijeklo je nepoznato.

Prema nekim zapisima, rođen je krajem 17. vijeka, iako neki vjeruju da je živeo mnogo duže. On se pojavio nekoliko puta u istoriji, a u najskorije vrijeme sedamdesetih godina prošlog vijeka, uvijek izgledajući kao da ima 45 godina.

Bio je u društvu mnogih poznatih ličnosti iz evropske istorije, uključujući Kazanovu, Madam Pompadur, Voltera, kralja Luja XV, Katarainu Veliku, Antona Mesmera, Džordža Vašingtona i mnoge druge. Takođe je bio povezan sa brojnim okultnim pokretima i teorijama zavere.

Ko je bio ovaj misteriozni čovjek? Da li su priče o njegovoj besmrtnosti samo legenda? Ili je stvarno moguće da je otkrio tajnu vječnog života?

Datum rođenja Sen Žermena je nepoznat, mada se tvrdi da je rođen krajem 17. vijeka. Prema genealogiji koju je sastavila Eni Besant za svoju knjigu “Grof Sen Žermen: Tajna kraljeva”, navodi se da je on sin Frensisa Rakocija II, princa Transilvanije i da se rodio 1690. godine.

Ono što znamo za sigurno jeste da je bio odličan alhemičar, što znači da je znao kako pretvoriti komade metala u zlato. Pored ove nevjerovatne tvrdnje, on je takođe tvrdio da je otkrio tajnu vječnog života.

Između 1740. i 1780. godine, Sen Žermen je bio prilično slavan i putovao je širom Evrope, izgledajući kao da nije ostario ni trena.

Oni koji su ga upoznali su bili zapanjeni njegovim sposobnostima i navikama:

 • Govorio je 12 jezika
 • Umio je da svira violinu kao pravi virtuoz
 • Bio je odličan slikar
 • Gdje god da se našao u svijetu, oformio bi laboratoriju za svoj alhemijski posao
 • Činio se kao veliki bogataš, a nije posjedovao račune u banci
 • Često je večerao sa prijateljima jer je uživao u njihovom društvu, ali gotovo nikad nije jeo hranu u javnosti jer je konzumitao samo ovsene pahuljice
 • Sastavio je recepte za uklanjanje bora i farbanje kose
 • Volio je nakit i većina njegove garderobe je bila obložena nakitom
 • Imao je razrađenu tehniku za farbanje nakita
 • Tvrdio je da je mogao da spoji nekoliko manjih dijamanata u jedan veći. Takođe je tvrdio da je mogao da učini da biseri narastu
 • Bio je povezan sa nekoliko tajnih društava, uključujući Rozenkrojcere, Slobodne masone, Društvo azijatske braće, Vitezove svjetla, Iluminate i Red Templara

Sen Žermen je zvanično umro 1784. godine, ali kako je mogao da umre ako je bio besmrtni grof? Njega su ponovo vidjeli u 19. ali i u 20. vijeku.

On je primjećen u Njemačkoj 1785. godine u društvu Antona Mesmera, začetnika hipnoze (neki tvrde da je upravo Sen Žermen dao ideje Mesmeru).

Zvanični zapisi Slobodnih masona pokazuju da je Sen Žermen odabran kao njihov predstavnik za jednu konvenciju iz 1785. godine.

Nakon pada Bastilje za vrijeme Francuske revolucije 1789. godine, grofica de Ademar je rekla da je vodila poduži razgovor sa grofom Sen Žermenom. On joj je navodno rekao šta će se uskoro dogoditi u Francuskoj, kao da je znao.

Ona je 1821. godine napisala: “Ponovo sam vidjela Sen Žermena i svaki put iznenada. Vidjela sam ga kada je kraljica Antoaneta ubijena, zatim kada je umro vojvoda de Enžijen u januaru 1815. godine i uoči ubistva vojvode de Berija.”

Posljednji put ga je vidjela 1820. godine, a svaki put je izgledao kao čovjek u četrdesetim godinama.

Volter, filozof iz 18. vijeka, rekao je za grofa Sen Žermena:

“To je čovjek koji nikad ne umire i koji zna sve.”

Da li je to istina ili ne, zna samo istorija.

Izvor: webtribune.rs