Šta je to gatanje

Gatanje je izraz koji se odnosi na osobu koja gata odnosno koja proriče budućnost. Na prostoru bivše Jugoslavije ustalio se jedan podrugljivi izraz, baba gatara. Pod time se misli na ljude koji se bave ezoterijskim (skrivenim ili tajnim) znanjima. Kada se nekoga prozove babom gatarom nastoji ga se omalovažiti. To je neko ko laže, mulja, krade novac bacajući pijesak u oči ljudima, metaforički rečeno. To je neko ko prodaje maglu.

Gatanje se često veže upravo uz Rome

Gatanje se ponajviše odnosi na kristalnu kuglu. U zapadnjačkim filmovima gatanje se najčešće prikazuje babom koja bulji u kuglu pokušavajući da vidi budućnost. U pravilu ima maramu oko glave, dugu halju i kilogram jeftinoga nakita oko vrata, na prstima i rukama. Još ako ima jedno stakleno oko, nema boljeg uvoda u jeftini horor film. Osim kristalne kugle kao simbola gatanja i gatara, tu su i gatanje iz kave, kostiju, graha i dlana. Dlan je priča za sebe jer u sebi sadrži opasnu predrasudu. Naime, mnogi smatraju da žene romske nacionalnosti najbolje gataju iz dlana. Zato se gatanje često veže upravo uz Rome, kao putnike koji će čovjeku reći samo ono što želi čuti, a sve kako bi se zaradio koji groš. Postepeno se u medijima i među ljudima diljem svijeta ovaj izraz počeo odnositi na sve koji se bave tarotom, astrologijom, numerologijom itd. Gatanje ima vrlo jak negativan prizvuk.

Na veliku žalost u današnjem svijetu doista ima veliki broj baba gatara. Radi se o pojedincima koji toliko lažu sebe i druge da više pojma nemaju šta su kome rekli i šta je uopšte istina. U vremenima teške oskudice ljudi postaju očajni pa se mnogi proglašavaju astrolozima iako pojma nemaju o astrologiji. Drugi se proglašavaju vidovnjacima. On je taj koji zna tajni kod vašeg života, ona je ta koja će povratiti nikad prežaljenu ljubav, on je taj koji će ubrzati prodaju kuće, ona je ta uz pomoć koje ćete dobiti na lotu.

Otužno je da se pravi učenjaci trpaju u koš s ološem željnim novca i malo slave.