U Bibliji nalazimo opisan veliki broj natprirodnih događaja koji skepticima jednostavno izgledaju nemogući. Međutim, interesanto je da već deo ovih biblijskih izveštaja ima upadljive sličnosti sa današnjim paranormalnim fenomenima.

Veoma često pominju se misteriozni doživljaji i izelčenja, a pogotovo je mnogo proročanskih vizija. Jelisej, učenik proroka Ilije, zabeležio je kako je Bog proroka Iliju u vatrenim kočijama odneo na nebo, a JosiF Flavije, pisac judejske istorije od njenih prapočetako pa do 66. godine posle Hrista, na jednom mestu pominje kako je Mojsije iznenada nestao u ejdnom oblaku. Sudeći prema Bibliji, misteriozni nestanci nisu bili ništa neobično, pogotovo nestanci izabranih proroka. Neki parapsiholi danas pretpostavljaju da bi tu moglo biti reči i o kidnapovanju od strane NLO-a, možda čak i o svojevoljnim odlascima sa vanzemaljcima. Međutim, misterije se tu nikako ne iscrpljuju.
    Da li je Mojsije uz pomoć čarobnog štapa, kada je u pustinji pronašao vodu, u stvari koristo obične radiestezijske rašlje? Bežeći kroz pustinju, izraelski narod se hranio ‘hlebom koji je padao sa neba’. Skeptici tvrde da se radi o lepljivoj smoli koju su skidali sa drveta tamarisa, međutim, mana – kako su nazivali taj čudesni hleb, dolazila je uvek u istoj i potrebnoj količini. Petkom je padala dvostuka količina, jer je subota bila dan odmora. Čini se da su ovde u igri bile natprirodne moći, da li je to činio Bog ili su to bile psihokinetičke sile Mojsijeve, nije razjašnjeno.
    Upečatljiv primer natprirodnog izlečenja opisan je u Knjizi o brojevima (glava 21), gde je samo pogled na zmijski lik iskovan u bakru, na čudesan način lečio Izraelce id ujeda zmija otrovnica kojih je na putu kroz pustinju bilo u izobilju. U Starom zavetu ima i drugih izveštaja o čudesnim isceljenjima. Tako je sirijski vojskovođa Naaman bio izlečen od strane proroka Jeliseja koji mu je, uopšte ga ne videći, poslao poruku da se sedam puta okupa u reci Jordanu, kao i slučaj kada je jednog mrtvog mladića prorok Ilija vratio u život, saginjući se nad njegovim telom tri puta. Gubavost  – lepra, se kao obolenje često spominje u Bibliji, a najdramatičniji slučaj je kažnjavanje Mirjam, Mojsijeve sestre, sa gubom, jer se usprotivila Mojsiju kao jedinom vođi naroda. Tek nakon Mojsijeve molitve Bog ju je ponovo izlečio. Na kraju, ne zaboravimo i fascinantne isceliteljske moći Isusa Hrista upisane u Novom zavetu.
    Najrasprostranjeniji vid natprirodnih fenomena u Starom zavetu jesu predskazanja data kroz tumačenja snova. Uspešno tumačenje faraonovom sna o sedam debelih i sedam mršavih krava pomoglo je Josifu da zauzme visok položaj u egipatskoj državnoj službi. On je sedam debelih krava tumačio kao sedam godina izobilja, a sedam mršavih krava kao sedam godina siromaštva i gladi. Na osnovu ovakvog predskazanja, faraon je za najavljeni period gladi obezbedio dovoljno hrane i tako svoj narod spasao od velikih muka. Psiholozi danas potvrđuju da mi često sanjamo u simbolima, a proročki snovi i nisu baš tako retki, ali nažalost, uglavnom ih ignorišemo.
    Proročanske vizije takođe su deo neiscrpnih parafenomena kojima obiluju stranice Svetog pisma. Još dok je bio dete, Samuilo je imao svoj prvi natprirodni doživljaj, kad je čuo glas Božiji, A čini se da su i ostali proroci imali slična iskustva. Prorok Jeremija patio je zbog svojih proročanskih moći, jer je svom narodu prorekao vavilonsko ropstvo koje ni on lično nije mogao da izbegne. Pomislimo samo na moderne proroke, kao što su Nostradamus ili Edgar Kejs. Svi oni su morali od nekoga ili nečega da primaju vizionarske impulse. Samo, pitanje je od koga?
    U činu natprirodnih pojava kao što je, na primer, razdvajanje Crvenog mora pri bekstvu izraelskog naroda, sve upućuje na to da je Mojsije lično, snagom svoje volje – ili već čije, uspeo da naizgled nemoguće učini mogućim. Psihološki stručnjaci smatraju da u neki ljudi u ekstremnim slučajevima mogu da razviju neslućene telepatske i telekinetičke moći. U svakom slučaju, Mojsije je u tom trenutku izraelski narod spasao od sigurnog uništenja.

   Sve ovo nam govori da paranormalni fenomeni prate našu civilizaciju od samih njenih početaka, da su deo svakodnevnog života, a da je najveća misterija, u stvari, u pravilnom razumevanju i vrednovanju smisla simbola i poruka – da je to važnije čak i od odgonetanja postanka i mehanizma delovanja tih fenomena. Za vernike, biblijska čuda nisu bila niti će biti samo ‘obične’ natprirodne pojave, već izraz Božije volje i dela. To je svakako tačno, jer bez Božije volje ne bi ničega bilo. Ona se, uostalom, iskazuje na najrazličitije načine, pa i na one ekstremne, kako bi na ljude upečatljivije dolovala.