UBICA SA ONOG SVIJETA: Jedno od najčudnijih ubistava u istoriji kriminalistike

 March 19, 2022  Ostalo

Policija nikada nije rasvijetlila jedno od najčudnijih ubistava u istoriji kriminalistike – u kojem je, po svoj prilici, izvršilac bio duh jedne žene-kepeca

Početak seže u 1870. godinu, kada je gospođica Ada Danforth, sa svojom štićenicom Fanchon Moncare, učestalo koristila redovnu brodsku liniju između Francuske i New Yorka. Sudeći po riječima gospođice Danforth, njena štićenica je bila imućno siroče čiji su roditelji nestali u požaru. Pod njenim starateljstvom će ostati do osamnaeste godine, a onda će joj predati njen imetak.

Za druge putnike na brodu, Fanchon je bila ljupki djevojčurak koji se nije odvajao od svoje lutke. Ali, u zaklonu njihove kabine djetinjarije nije bilo. Ona je postajala demon, lica izobličenog od gnjeva, sipala je na svoju ‘starateljku’ bujice najgnusnijih i najpogrdnijih izraza, naučenih tokom 43 mukotrpne godine života – od uloge cirkuskog kepeca do sadašnje, lopova i krijumčara.

Pa ipak, i pored trzavica, njihov ortakluk je bio uspješan. Dok je Ada na carini obavljala formalnosti oko prtljaga, mala Fanchon – pravo ime joj je bio Estelle Ridley – sa lutkom u naručju nehajno je prolazila pored carinika.

I niko ni u snu nije pomišljao da ‘djevojčicu’ zaustavi. Prešavši carinsku kontrolu, uzimale su kočiju i odlazile pravo u Kinesku četvrt, gdje je na njih čekao Wing To. U pomoćnoj prostoriji, pažljivo odvojivši glavu od tijela lutke, Wing To bi po stolu rasuo pregršt blistavih, dragocjenih kamenčića – bogatu žetvu višemjesečnih krađa po evropskom kontinentu.

Posao bi vjerovatno cvjetao u nedogled da nije došlo do sukoba između Fanchon i zanosne Magde Hamilton oko naklonosti Dartway Crawleya, kockara visokog stila. Magda je prekršila sve nepisane zakone podzemlja potkazavši policiji čitav posao. Kada je brod uplovio u njujoršku luku, poseban ‘odbor za doček’ bio je spreman da prihvati neobičan tandem. Bilo je dovoljno da se napravi i letimičan uvid u sadržinu lutke, pa da se Ada i Fanchon nađu na putu za zloglasnu kaznionicu Tombs. Fanchon, koja je imala pozamašan kriminalni dosije, osuđena je na kaznu doživotnog zatvora, a deset godina mlađa Ada, kao saučensik, na 20 godina robije. Najdramatičniji trenutak u toku suđenja režirala je Fanchon. Ugledavši u prepunoj sudnici Magdu kako se zlurado osmjehuje, Fanchon je skočila sa svog mjesta i glasom piskutavim od srdžbe izrekla kletvu da će jednog dana ubiti potkazivačicu.

Magda se uz veliku pompu venčala za Crawleya, ali je on poslije svega šest mjeseci napušta privučen ‘zlatnom groznicom’ u Kaliforniji. Napravivši od razvoda dobar posao, Magda je promišljenim ulaganjima uvećavala početni kapital, što joj je obezbjedilo ulaznicu u mondenske njujorške klubove.

Na Fanchon su svi zaboravili, svi izuzev Magde Hamilton.

Jednog jutra, sva uspaničena, dojurila je u policijsku stanicu i još sa vrata počela je da viče na dežurnog oficira zašto nije obavještena da je Fanchon pobjegla iz zatvora. Iz njenih nepovezanih riječi policajci su razaznali da je Magdu prethodne noći iz sna prenuo šum koji je dolazio iz ugla spavaće sobe. Zlokobno se cereći, obučena u istu dječiju haljinicu, tamo je stajala Fanchon sa velikom porcelanskom lutkom u naručju. Spasla se bjekstvom u kupatilo, gdje je provela ostatak noći sve do jutra. Potpuno izbezumljena od straha, Magda je ultimativno zahtjevala stalnu policijsku zaštitu sve dok patuljasta nakaza ne bude uhvaćena. Zbunjeni policajac joj je bez riječi pružio nedjelju dana stari primjerak lista ‘New York Sun’ i pokazao vijest na posljednjoj strani da je Fanchon Moncare nađena obješena u svojoj ćeliji.

Međutim, to je nije nimalo utješilo i Magda još istog popodneva kupuje kartu za putnički brod ‘Canard’ za Evropu. Kako je brod polazio narednih dana, Magda je odlučila da organizuje oproštajnu večeru sa starim prijateljima. Poslije te večere se vratila kući. Došavši izjutra, posluga je zatekla prtljag uredno složen za put. Ali, sve to više nije imalo nikakvog značaja za Magdu. Već hladnog, poluobnaženog tijela nađena je u postelji sa sukrvicom u uglovima usana. U toku uviđaja ljekar je konstatovao da je smrt nastupila kao posljedica gušenja u sopstvenoj krvi. Po tragovima po nepcima moglo se zaključiti da joj je neki čvrst predmet bio gurnut u grlo svom snagom.

Sredstvo izvršenja zločina nikada nije pronađeno. Neki trag ipak je postojao. U zgrušanoj krvi nađeno je nekoliko dlaka – identičnih onima u kosi dječije lutke od porcelana.

Izvor: conopljanews.net/pozitivno.ba