Najomraženiji verski kult na svetu: Tvrde da je Bog „prokleo sve osim njih“ i vole da protestuju na sahranama

Baptistička crkva Vestboro, čije je sedište u američkom gradu Topeka, iako ima svega sedamdesetak članova spada u red najomraženijih religioznih kultova u svetu.

Crkva koju je osnovao pastor Fred Felps 27. novembra 1955. godine poznata je po govoru mržnje prema gej zajednici, ateistima, Jevrejima, muslimanima, katolicima i mnogim drugima za koje smatra da “ne poštuju božje zakone”. Tvorac opskurne i ekstremističke dogme koju propagira Baptistička crkva Vestboro, ali i svog kulta ličnosti, bio je upravo Felps. Koliko je voljen u svojoj verskoj zajednici toliko je sa druge strane prezren i odbačen van nje. Kada je 19. marta 2014. godine Fred Felps preminuo u 84 godini, čuveni škotski pank bend The Exploited je na svojoj fejsbuk stranici objavio zajedljivu poruku u kojoj je bukvalno proslavio to što je mrtav poručivši mu da će “goreti u paklu”.

Felps je postao pastor Baptističke crkve Ist sajd u gradu Topeka u Kanzasu 1954. godine. Naredne godine ta crkva osniva svoju parohiju u zapadnom delu grada koja dobija naziv Baptistička crkva Vestboro i čiji pastor postaje Felps. Njegovo širenje verskog i drugog govora mržnje nagnalo je deo pripadnika crkve da napuste njene redove, odnosno vrate se u okvire matične parohije ili pristupe nekoj drugoj baptističkoj kongregaciji. Uz Felpsa ostaju samo članovi njegove porodice i mali krug prijatelja. On ubrzo raskida odnose sa crkvom iz koje je nastala njegova parohija i nastavlja da deluje samostalno bez priključivanja bilo kojoj drugoj baptističkoj denominaciji.

Felps nakon završetka studija prava na državnom univerzitetu u Kanzasu 1964. godine otvara advokatsku kancelariju i postaje pionir u borbi za građanska prava Afro-Amerikanaca koje je zastupao u sudskim slučajevima zbog rasne segregacije koja je šezdesetih godina u Sjedinjenim Američkim Državama, naročito u njenom južnom delu, i dalje bila zastupljena. Zbog toga je uživao veliko poštovanje lokalne afro-američke zajednice u Topeki, inače glavnom gradu države Kanzas. Sa druge strane, od rane mladosti biva zadojen idejama hrišćanskog fundamentalizma i religioznog govora mržnje.

Svoje agresivno delovanje protiv gej zajednice Baptistička crkva Vestboro započinje 1991. godine u gradu gde joj je i sedište, organizujući ulične proteste na mestima za koje je tvrdila da se na njima odvijaju “homoseksualne aktivnosti”. Ubrzo proteste protiv LGBT populacije crkva Vestboro počinje da organizuje i u drugim gradovima Kanzasa a potom i širom Sjedinjenih Američkih Država. Crkva propagira da je “Bog prokleo” Sjedinjene Američke Države zbog “tolerancije prema homoseksualizmu” i da je to razlog zbog koga se u toj zemlji dešavaju prirodne katastrofe ali i teroristički napadi kao onaj Аl Kaidin 11. septembra 2001. godine. Iz istog razloga, smatra crkva Vestboro, ginuli su američki vojnici u intervencijama u Iraku i Avganistanu. U sklopu protesta protiv LGBT zajednice pripadnici crkve Vestboro odlaze na sahrane poginulih američkih vojnika na kojima razvijaju transparente sa natpisima “Hvala ti Bože za ubijene vojnike” što izaziva veliki gnev ne samo članova porodica poginulih već i ratnih veterana u SAD. Na nekim od svojih protesta pripadnici crkve nose izvrnute američke zastave i u znak protesta gaze po njima.

Jedan u nizu događaja, vezan za aktivnosti crkve Vestboro, koji je privukao pažnju američke javnosti je i onaj koji se desio 10. marta 2006. godine kada su Felps i njegove dve ćerke protestovali na sahrani američkog marinica Metjua Snajdera koji je poginuo u nesreći u Iraku a na svojoj Internet stranici crkva Vestboro je objavila tekst u kome optužuje Snajderove roditelje da su “sina odgajili kao katolika i na taj način ga naučili da prkosi svome tvorcu”. Albert Snajder, Metjuov otac, pokrenuo je sudski proces protiv crkve Vestboro zbog protesta na sahrani njegovog sina ali je izgubio parnicu, odnosno donesene su presude u korist Felpsa i njegove dve ćerke koji su se pozivali na to da prvi amadman američkog ustava štiti demonstrante i na sahranama.

Kako bi sprečili pripadnike crkve Vestboro da priređuju skandalozne proteste na sahranama u pojedinim američkim državama poput Indijane, Mičigena ali i drugim doneta su zakonska rešenja kojim se takve aktivnosti zabranjuju ako se sprovode na manje od 150 metara od mesta pogreba.

Kada je 2006. godine u američkoj saveznoj državi Pensilvanija u masovnoj pucnjavi u školi ubijeno šest učenica iz religiozne zajednice Amiša, Felpsova ćerka Širli Felps Roper bezdušno je izjavila da je njihova smrt “opravdana odnosno da je na taj način Bog kaznio narod Pensilvanije i amišku zajednicu zbog toga što je guverner En Rendal prethodno kritikovao crkvu Vestboro”.

Crkva Vestboro se odlikuje izrazito antisemitskim stavovima koje izražava kroz optužbe da su “Jevreji odgovorni za promociju homoseksualizma i abortusa” takođe tvrdi da su “ubili Isusa Hrista”, “počinili prvi Holokaust protiv hrišćana” te da su “Jevreji i homoseksualci imali dominantnu ulogu u nacističkoj Nemačkoj”. Felps je u jednoj svojoj izjavi istakao da su “Jevreji pravi nacisti”.

Članovi crkve Vestboro su 2011. godine javno spalili kopiju Kurana a potom su organizovali protest na sahrani muslimanke čiji je muž kritikovao aktivnosti crkve tvrdeći da je ona “umrla između ostalog i zbog toga što je on tako govorio o njoj”.

Advokatica Mardži Felps, takođe ćerka Freda Felpsa, u intervjuu za Foks njuz izjavila je da će “Barak Obama definitivno završiti u paklu”. Noseći transparente na kojima je pisalo da je Obama “Antihrist” pripadnici crkve Vestboro 2013. godine protestovali su protiv njegove druge inauguracije za predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Inače, članovi Baptističke crkve Vestboro protestuju svakog dana na prosečno šest različitih lokacija. Kako crkva tvrdi dosad je organizovano više od 30 hiljada protesta u više od 500 gradova u svih 50 saveznih država. Godišnji budžet kojim crkva raspolaže za putovanja na demonstracije veći je od 200 hiljada dolara.

Crkva veruje da će Bog kazniti sve nevernike čije će duše u paklu goriti zauvek dok će sa druge strane sačuvati samo malu grupu “ispravnih i pravovernih a takvih nema van Baptističke crkve Vestboro”.

Pripadnici crkve su planirali 2008. godine da protestuju u Kanadi na sahrani Tima Meklina u gradu Vinipig koji je ubijen u autobusu tvrdeći da je razlog za njegovu smrt to što “Bog kažnjava tu zemlju zbog dozvoljenog abortusa, homoseksualizma, razvoda i mogućnosti da se u brak stupi više od jednog puta”. Kanadske vlasti nisu dozvolile članovima te religiozne grupe da uđu u zemlju. U februaru 2009. godine grupa je htela da protestuje u Velikoj Britaniji međutim vlasti u Londonu su uskratile ulazak u zemlju Fredu Felpsu i Širli Felps Roper.

U avgustu 1995. godine aktivirana je eksplozivna naprava ispred kuće Širli Felps Roper. Eksplozija je nanela materijalnu štetu ali niko u kući nije povređen. Godinu dana kasnije uhapšena su dvojica napadača kojia su priznala da su postavili eksploziv. Oni su naime pogrešno mislili da eksplozivnu napravu podmeću u domu njeniog oca pastora Freda Felpsa zbog ranijeg protesta protiv gej populacije koju je crkva Vestboro održala na univerzitetu u Topeki.

Dve godine kasnije Felps je napisao pismo tadašnjem predsedniku Iraka Sadamu Huseinu pohvalno se izražavajući o njegovom režimu tvrdeći da je on na čelu “jedine muslimanske države koja omogućava propovedanje hrišćanstva”. Felps je bio član Demokratske partije i u više navrata je neuspešno pokušavao da postane njen kandidat na američkim izborima.

Kada je Felps umro sahrana nije održana jer “Baptistička crkva Vestboro ne priređuje rituale mrtvima”. Njegovo telo je kremirano a pepeo je sahranjen u neobeleženom grobu u Kanzasu.